Šta raditi u slučaju sudara?

Saobraćajne nezgode su nešto što nikome nije prijatno iskustvo. Bez obzira na to da li se radi o manjoj nesreći ili ozbiljnom sudaru, važno je znati šta učiniti u takvoj situaciji. Evo nekoliko korisnih saveta:

  1. Ostanite smireni – u slučaju sudara ili nesreće, prvo i najvažnije je da ostanete smireni. Pokušajte da se saberete i koncentrišete, kako biste mogli nositi sa situacijom na najbolji način.
  2. Proverite da li su svi bezbedni – ako je došlo do lančanog sudara ili sudara sa drugim vozilom, proverite da li su svi putnici bezbedni. Ako je bilo pešaka ili biciklista u blizini, proverite da li su oni takođe dobro.
  3. Pozovite pomoć – ako je neko povređen, odmah pozovite hitnu pomoć. Takođe, treba pozvati policiju kako bi napravila izveštaj o nesreći.
  4. Obezbedite mesto nesreće – ako ste u mogućnosti, postavite upozoravajuće trouglove i upalite sva svetla na vozilu kako bi druge vozače upozorili na nezgodu. Ovo će pomoći u sprečavanju novih sudara.
  5. Skupite dokaze – ako imate fotoaparat ili mobilni telefon sa kamerom, napravite fotografije mesta nesreće. Ovo će pomoći kasnije prilikom izrade izveštaja o nesreći. Kasnije će svakako policijski službenici slikati i napraviti zapisnik tj. izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.
  6. Kontaktirajte vaše osiguranje – nakon nesreće, kontaktirajte svoju osiguravajuću kompaniju i obavestite ih o nezgodi. Oni će vam dati instrukcije o tome kako dalje postupiti.
  7. Pridržavajte se zakona – u slučaju saobraćajne nezgode, veoma je važno da se pridržavate zakona. To uključuje i davanje prave informacije o nesreći, kako bi se izbeglo kasnije krivično gonjenje.

Šta ako se desi nezgoda u kojoj je učestvovao pešak, kako se trebamo ophoditi prema povređenom?

U slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je udaren pešak, prva stvar koju treba učiniti je pozvati hitnu pomoć. Ako je pešak svestan, treba ga pitati da li ima bolove ili povrede, a ako je bez svesti, treba proveriti da li diše i da li ima puls.

Ukoliko je vozilo koje je udarilo pešaka još uvek na mestu nezgode, treba ga ostaviti tamo sve dok ne stignu policija i hitna pomoć. Takođe, važno je osigurati da se ne stvaraju dalja oštećenja i opasnosti po druge učesnike u saobraćaju.

Kada stigne policija, treba im pružiti sve potrebne informacije o događaju. U slučaju sudara sa pešakom, policija će obaviti uviđaj, a potom sledi proces utvrđivanja krivice.

Ukoliko je pešak teško povređen, može biti potrebno pružiti mu prvu pomoć (samo ako ste stručni) dok ne stigne hitna pomoć. U tom slučaju, treba se pridržavati instrukcija hitne pomoći i ne pomerati povređenu osobu ukoliko postoji sumnja da ima povredu kičme ili vrata.

Svakako, važno je poštovati saobraćajne propise i biti posebno pažljiv u zonama gde se očekuje kretanje pešaka, poput pešačkih prelaza i ulica sa velikim brojem pešaka.