Kako održavati vozilo zimi?

Zima donosi svoje izazove kada je održavanje vozila u pitanju. Hladno vreme i sneg mogu da dovedu do problema sa baterijom, lošeg kočenja, problema sa upravljanjem i slično. Međutim, održavanje vozila tokom zime je ključno za bezbednu i efikasnu vožnju. U ovom članku ćemo vam dati savete kako da održavate vaše vozilo tokom zime, bez obzira na tip motora.

 1. Proverite stanje akumulatora: Hladnoća može da smanji kapacitet vašeg akumulatora, stoga proverite njegov napon i nivo elektrolita. Ako je potrebno, dopunite nivo elektrolita destilovanom vodom.
 2. Promenite ulje: Kada je napolju hladno, ulje u motoru postaje gušće, što otežava pokretanje motora. Preporučljivo je koristiti ulje odgovarajuće viskoznosti za zimski period.
 3. Proverite antifriz: Antifriz štiti vaš motor od smrzavanja, a takođe pomaže u održavanju odgovarajuće temperature motora. Proverite nivo antifriza i dopunite ga ako je potrebno.
 4. Proverite kočione pločice: Sneg i led mogu da oštete kočione pločice i da ih oštete na kraći rok. Zato je preporučljivo proveriti stanje kočionih pločica i, ako je potrebno, zameniti ih.
 5. Proverite stanje pneumatika: Zimi je važno da gume budu u dobrom stanju i da imaju odgovarajuću dubinu šare. Niske temperature mogu da smanje pritisak u gumama, stoga redovno proveravajte njihov pritisak.
 6. Koristite zimsku gumu: Ako živite u području sa velikim snegom i ledom, razmislite o korišćenju zimske gume nikako M+S. Ove gume imaju bolji grip na snegu i ledu.
 7. Održavajte čistoću vozila: Redovno čišćenje vozila uklanja sol, pesak i ostale materijale koji se skupljaju na putu tokom zime, a koji mogu da oštete vaše vozilo.
 8. Zagrejte motor pre vožnje: Pre nego što krenete na putovanje, ostavite motor da se zagreje nekoliko minuta. To će pomoći da se ulje i druge tečnosti pravilno rasporede po motoru.
 9. Održavajte brisače: Pobrinite se da su brisači u dobrom stanju i da su pripremljeni za zimsku sezonu. Ako su brisači istrošeni, zamenite ih.
 10. Za električna vozila: Održavajte bateriju na optimalnoj temperaturi. Zimi, pre nego što krenete, zagrejte vozilo dok se baterija ne zagreje dovoljno. Takođe, izbegavajte da koristite sistem zagrevanja unutrašnjosti vozila pre nego što se baterija zagreje.
 11. Ako je vaše vozilo parkirano na otvorenom, preporučuje se da ga prekrijete najlonom ili prekrivačem. To će pomoći u sprečavanju nakupljanja snega i leda na vozilu, što može dovesti do oštećenja ili poteškoća u vožnji.
 12. Ako primetite bilo kakve probleme sa vozilom ili njegovim performansama tokom zime, odmah se obratite servisu. Neophodno je da se problemi otklone što je pre moguće kako bi vaše vozilo bilo bezbedno za vožnju.
 13. Kada se vozite po snegu ili ledu, držite veći razmak između vozila ispred vas. Ovo će vam dati dovoljno vremena da reagujete ako se vozilo ispred vas zaustavi ili izgubi kontrolu.
 14. Uvek imajte spreman komplet za prvu pomoć i alat u vozilu, kao i kablove za startovanje ako se akumulator isprazni.
 15. Prilagodite brzinu vožnje uslovima na putu. Zimski uslovi mogu biti nepredvidljivi, pa je važno voziti oprezno i sporije nego što biste inače vozili.
 16. Ako se zimi vozite na dužim relacijama, ponesite dovoljno hrane i vode, kao i toplu odeću. U slučaju da ostanete zaglavljeni na putu, ovo može biti ključno za vašu bezbednost i preživljavanje.
 17. Na kraju, ne zaboravite redovno čistiti vozilo od snega.

Dizel motori su poznati po tome što na niskim temperaturama mogu imati poteškoće s paljenjem. Razlog tome je da dizel motor koristi visoki pritisak za ubrizgavanje goriva u cilindre, a niske temperature usporavaju proces sagorevanja goriva, što dovodi do nedovoljnog pritiska i teškog paljenja.

Još jedan razlog je taj što dizel gorivo ima veći sadržaj parafina koji se stvrdnjava na niskim temperaturama, što može začepiti filter za gorivo i smanjiti protok goriva u motoru.

Osim toga, hladna ulja u motoru mogu otežati pokretanje klipova i smanjiti efikasnost akumulatora, što može dovesti do problema s paljenjem.

Stoga je važno da vozači dizel vozila pravilno održavaju svoja vozila tokom zime, uključujući redovno održavanje sistema za paljenje, filtera za gorivo, ulja i akumulatora. Takođe, korisno je zagrevati motor pre paljenja, koristiti aditive za gorivo koji smanjuju sadržaj parafina i držati vozilo u garaži ili na drugom zaštićenom mestu kako bi se smanjio uticaj niskih temperatura.